Tämä teksti kertoo tarinan Juusosta. Juuso ei ole päähenkilön oikea nimi, sillä kuten muutkin arjen supersankarit, myös Juuso haluaa pitää matalaa profiilia ja elää kuten tavalliset ihmiset. Vaikka nimi ei ole oikea, tarina on totta.
Palataan ajassa hieman taaksepäin. Epävarmuus vaivasi Juusoa. Hän oli opintojensa loppusuoralla ja edessä häämötti valmistuminen Oulun yliopistosta. Tavallaan ajatus valmistumisesta oli helpottava, sillä kärvistely 562,28€ kuukausittaisella opintorahalla sekä asumistuella olisi pian ohi ja Juuso pääsisi viimein lyhentämään tappiin hinattua opintolainaansa. Lisäksi Juusolla oli unelma. Vanhemmat olivat nuorempana kyseenalaistaneet paljon tietokoneen äärellä istuvan pojan ajankäyttöä. Olisi hienoa saada näyttää, että myös näppäimistön ääressä tehdään kovaa työtä ja mikä olisikaan mukavampi tapa näyttää tämä kuin kurvata eräänä päivänä vanhempien pihaan itse ansaitulla Teslalla.
Valmistuminen aiheutti myös hieman huolta. Juuso oli kuullut tarinoita keski-ikäisistä ohjelmoijista, jotka olivat tehneet pitkän työuran luomalla koodia, joka ei enää nykyään ollut miltään osin käyttökelpoista. Nyt nämä entiset huippukoodarit olivat ajautuneet tilaan, jossa osaaminen oli auttamatta vanhentunut, eikä tarjolla enää ollut töitä. Tämän Juuso halusi välttää keinolla millä hyvänsä.
Tämä toisi turvaa tulevaisuuden työmarkkinoilla, kun ammattitaidon ylläpitäminen tapahtuisi töitä tehdessä.
Työskentely pelkästään elannon ansaitsemiseksi ei tuntunut houkuttavalta, vaan Juuso halusi tehdä työkseen jotain oikeasti merkityksellistä. Parantaakseen asemiaan tulevissa työhaastatteluissa, Juuso päätti osallistua Buutin ohjelmointikerhoon Oulun Yliopistolla. Kiinnostava projekti vei nuoren miehen mukanaan ja hänen ohjelmointiosaamisensa sekä asenteensa erottuivat muista. Kerhon vetäjä kiinnostui Juuson taidoista ja seurasi muutaman viikon ajan erityisen tarkasti hänen tekemisiään.
Siihen oli syynsä, miksi kerhon vetäjä oli kiinnostunut Juuson edesottamuksista. Juuso itse keskittyi tekemään omaa juttuaan nauttien ohjelmoinnista ja erilaisten ongelmien ratkaisusta, kun samaan aikaan elämä järjesteli asioita hänen tietämättään. Buutti Oy kävi siihen aikaan neuvotteluja uudesta asiakasprojektista ja kauppojen synnyttyä kerhon vetäjä kysyi Juuson kiinnostusta siirtyä jatkamaan ohjelmointia Buutin palkkalistoille. Juuso tarttui tarjoukseen varmistettuaan ensin, että saisi työskennellä projektien parissa, joissa käytetään uusia ohjelmointikieliä ja menetelmiä. Tämä toisi turvaa tulevaisuuden työmarkkinoilla, kun ammattitaidon ylläpitäminen tapahtuisi töitä tehdessä. Vapaa-ajan voisi käyttää harrastuksiin ja esimerkiksi matkusteluun kumppanin kanssa ilman huolta tulevaisuuden työllistymisestä.
Juuri tätä oli tarjolla. Buutin asiakasyrityksessä kehitettiin uutta sovellusta, joka tulisi vaikuttamaan positiivisesti monien ihmisten elämänlaatuun merkittävällä tavalla. Tällä hetkellä Juuso työskentelee Buutti Oy:n palveluksessa täysipäiväisenä. Lupauksen mukaisesti hän on saanut kehittää ammattitaitoaan uusien projektien parissa ja vakituinen työsuhde mahdollistaa tulevaisuuden suunnittelun.
Vielä menee muutama vuosi ennen kuin Juuso pääsee kurvaamaan vanhempiensa pihaan Teslalla, mutta suunta on nyt oikea. Vanhemmatkin ovat ilmaisseet olevansa innoissaan siitä, että Juuso on saanut tehdä harrastuksestaan työn itselleen.
Esitimme tekstissä faktoja koodareiden työvoimapulaan ja palkkakehitykseen liittyen.
Lähteet:
https://sivustot.kaleva.fi/oulustakuuluu/2018/04/18/koodaripula-johti-innovaatioon/
https://www.tekniikkatalous.fi/tyoelama/koodaripula-levisi-ouluun-palkkataso-nousussa-6707584