Jari Haavisto on Buutin konsultti ja kouluttaja, jonka matka ohjelmistokehittäjäksi ei ole ollut se kaikista suoraviivaisin. Jari on alanvaihtaja, joka alkujaan opiskeli teknillisessä korkeakoulussa ja jonka tanssiopinnot veivät mennessään. Hän valmistui Oulun seudun ammattikorkeasta tanssinopettajaksi 2009. Vapaa-ajallaan Jari harrastaa kitaransoittoa.
“Tanssialan työtilanne oli jokseenkin haasteellinen. Työt painottuivat pääsääntöisesti ilta-aikaan ja yhteistä aikaa kavereiden kanssa ei näin ollen juurikaan ollut. Tilanne alkoi kyllästyttää, joten aloin töiden ohella opiskelemaan yliopistolla ohjelmointia ja koodaamaan harrastusmielessä vapaa-ajalla.”, Jari summaa.
Työskennellessään tanssinopettajana Jari opiskeli pääaineenaan matematiikkaa ja sivuaineenaan tietojenkäsittelytiedettä. Hän myös opetti edellä mainittujen aineiden lisäksi fysiikkaa yliopistolla. Ohjelmointiopintojen ja harrastuneisuuden tuoman kipinän kautta Jari haki ja hänet valittiin ohjelmointialan työvoimakoulutukseen – vastaavanlaiseen, jollaisissa hän toimii tänä päivänä itse kouluttajana.
Työvoimakoulutuksensa jälkeen Jari työskenteli ohjelmistokehittäjänä data- ja tuotetaloissa sovelluspalveluiden jatkokehityksen ja bugikorjauksen parissa. Buutilla hän aloitti työnsä konsulttina 2021 ja siirtyi sittemmin kouluttajaksi yrityksen työvoima- ja RekryKoulutuksiin. Pohjimmiltaan Jari kertoo olevansa opettajaluonne.
“Kouluttaminen on todella lähellä omaa sydäntä. Tykkään tehdä tätä ja nähdä ihmisten kehittyvän. Tieto siitä, että koulutettavat työllistyvät koulutuksen jälkeen ohjelmointialan yrityksiin lämmittää kovasti mieltä.”, hän tiivistää.
Buutilla ohjelmistokehittäjä voi toimia sekä konsulttina erilaisissa asiakasprojekteissa että kouluttajana ohjelmointialan työvoimakoulutuksissa, minkä johdosta koulutettavat pääsevät tutustumaan ja kerryttämään kokemusta alalle yleisesti tärkeisiin toimintatapoihin. Konsultoinnissa ja kouluttamisessa on havaittavissa Jarin mukaan tietynlaisia samankaltaisuuksia.
“Konsulttina toimiessa pääsee tekemään täsmäiskun asiakasyrityksen projektiin. Pääsee tekemään tiettyä juttua ja vaikuttamaan kehitystyöhön omalla panoksellaan. On hienoa nähdä kuinka asiakasprojekti etenee. Samoin kouluttaessa on parasta päästä vaikuttamaan positiivisesti omalla työpanoksellaan koulutettavien osaamisen kehittymiseen ja huomata heidän oppineen jotain uutta.”, Jari kertoo.
Millaisia terveisiä haluaisit lähettää ohjelmoinnista kiinnostuneille tai henkilöille, jotka vielä empivät hakemista alan työvoimakoulutukseen?
“Ei haittaa vaikket vielä tietäisi mitä haluat seuraavaksi tehdä. Alanvaihto ohjelmoinnin pariin avaa monia ovia, minkä vuoksi kannattaa harkita koulutukseen mukaan hakemista. Työvoimakoulutukset ovat usein lyhyitä ja intensiivisiä jaksoja, joten jos toteat ettei ala ollutkaan juttusi, et ole hukannut neljää vuotta elämästäsi. Päinvastoin, opit Buutin koulutuksissa paljon muitakin tärkeitä työelämätaitoja koodaamisen lisäksi.”, Jari kannustaa.
Entä alan yrityksille, jotka miettivät uuden työntekijän rekrytoimista työvoimakoulutuksen kautta?
“Ohjelmistoala ei voi kasvaa ja olla elinvoimainen, jos emme luo mahdollisuuksia eri tasoisille osaajille. Lead developereita ja senioreita kasvaa vain junnuista. Onkin hyvä pitää mielessä, että kaikki aloittavat uransa jostain ja parhaatkin työntekijät ovat joskus olleet aloittelijoita.”, Jari tähdentää.
Buutin työvoimakoulutuksista yritykset saavat uusia tekijöitä kasvuansa vauhdittamaan.
“Meidän koulutuksista valmistuu todella pätevää porukkaa. Olemme käyttäneet ammattitaitoamme valitaksemme koulutuksiin henkilöt, joilla on potentiaalia kehittyä sekä teknisesti että pehmeiltä taidoiltaan. Tiedämme miten kouluttaa työntekijöitä, jotka pystyvät heti alusta alkaen olemaan tuottavia tiimin jäseniä.”