Robotiikkakerhossa rakennettua: sähkökäyttöinen skeittilauta

Jos olet viime aikoina kulkenut Oulun Elektroniikkakylän suunnilla, olet saattanut huomata vaivattoman näköisesti etenevän rullalautailijan. Taneli Salmi on nimittäin kesästä asti taittanut työmatkansa Buutin robotiikkakerhossa rakentamallaan kauko-ohjattavalla skeittilaudalla. Idean uuteen kulkuvälineeseensä Salmi sai Youtube-videosta ja kun opiskelukaverit Oulun yliopiston sähkötekniikanlaitoksella kertoivat Buutin työpajasta, päätti hän toteuttaa ideansa. Lennokkeja aiemmin harrastanut Salmi otti moottorin skeittilautaansa omasta lennokistaan, tilasi trukit ja tarvittavat elektroniikat Kiinasta ja alkoi töihin yliopiston Fab Labissa järjestettävässä robotiikkakerhossa. FabLabissa Salmella oli käytössään tarvittavat työvälineet.

Projekti eteni kokeilun kautta ja netistä löytyvien tutoriaalien avulla. Buutin kerhoissa on aina läsnä myös osaavat kouluttajat.

“Parasta Buutin kerhossa on se, kuinka kouluttajat ovat myös osa samaa porukkaa, ja asioita tehdään yhdessä”, Salmi kertoo. Hänen mukaansa kerhoon voi lähteä täysin kokematonkin, sillä kouluttajat ohjaavat oman tarpeen mukaan vaikka kädestä pitäen.

Salmen projekti eteni opintojen ja töiden ohella kevään aikana ja lopullinen tuotos koostuu dekin ja pyörien lisäksi 3-vaihe 1,5 kilowatin moottorista, nopeuden säätimestä ja akuista. Lisäksi laudassa on Arduino ja Bluetooth-moduulit, ja Salmi ohjaa moottoria kännykkään ladatun sovelluksen avulla.

“Tarkoituksena minulla on vielä rakentaa Arduino kauko-ohjain, johon minulla on jo osat valmiina,” Salmi kertoo. Käytännössä Salmi siis tällä hetkellä käynnistää ja säätelee moottoria ja siten vauhtia kännykän applikaatiossa olevan sliderin avulla, mutta tulevaisuudessa puhelin voi jäädä taskuun ja käytettävyys paranee. “Tällä hetkellä ajaminen on vähän kuin ajaisi autoa pelkällä vakionopeuden säätimellä, joten kauko-ohjain liipasimella parantaa kyllä turvallisuutta.”

Parasta projektissa Salmi kertoo olevan skeittilaudan käytettävyys. Parhaimmillaan laudalla voi rullailla 14 kilometrin matkan, ja vauhtiakin löytyy. Laskennallinen huippunopeus on huikeat 80 km/h, mitä Salmen on luonnollisestikin täytynyt rajoittaa jo turvallisuuden vuoksi ja ettei laudasta tulisikin viranomaisten silmissä mopo. “Työmatkoilla kun olen pyöräilijöitä ohittanut on osa polkenut rinnalle ja kysellyt mikä vempele oikein on kyseessä”.

Seuraavaksi Salmi tulee työskentelemään suunnitteilla olevassa Exoskeleton-projektissa, jossa rakennetaan ulkoista Iron Man- tyyppistä pukua, jolla voidaan esimerkiksi lisätä käyttäjän voimaa tai kestävyyttä. Aiemmin Salmi on ollut mukana myös Teraleon-robottipuvun rakentamisessa.

“Olen silläkin perusteella lähtenyt projekteihin mukaan, että työelämässä arvostetaan omia projekteja”, jo ensimmäisenä opintovuonnaan oman alan töihin siirtynyt Salmi kertoo, “Kursseilla oppii teorian ja käytäntö tulee sitten projektien kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *