Remote Digilab -työpajat

Mistä on kyse?

Etätyöpajoja, joissa toteutetaan pieni tekniikan projekti. Mukana on pelin tekemistä, 3D-mallinnusta, Arduino-ohjelmointia ja mobiilisovelluksia.

Miksi osallistua?

Saat työpajoissa hyvän kuvan siitä, mitä tekniikan alalla työskentely on. Voit tämän kokemuksen avulla hahmottaa paremmin, mitä sinun kannattaa opiskella lukion jälkeen.

Mitä aloja ICT:hen sisältyy?

ICT tulee sanoista Information and Communications Technology. Siihen sisältyvät Oulun yliopistossa elektroniikka- ja tietoliikennetekniikka, tietotekniikka ja tietojenkäsittelytiede.

Milloin?

Työpajat järjestetään syys-lokakuussa 2021

Kenelle?

Mukaan voivat tulla lukio-opiskelijat mistä päin Suomea vaan.

Missä?

Työpajat pidetään etäyhteyden kautta. Osallistumistiedot toimitetaan ilmoittautumisen jälkeen.

Mitä maksaa?

Työpajat ovat maksuttomia.

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia: työpajat sopivat täysin aloittelijalle.

Aiheet

Älykkäät laitteet

Älykkäät laitteet-työpajassa pääset tutustumaan sekä elektroniikkaan että ohjelmointiin. Työpajassa rakennetaan Arduino-simulaattorilla laite, joka ohjaa LED-valoja.

Lähtötasovaatimuksia osallistumiseen ei ole, sillä työpajassa lähdetään liikkeelle perusteista. Kaikki elektroniikka ja koodi käydään yhdessä läpi.

Työpajan jälkeen kaikille osallistuneille, jotka ovat rakentaneet ja ohjelmoineet laitteen simulaattorilla, lähetetään omaksi tarvikkeet, joilla laitteen voi rakentaa ja ohjelmoida fyysisistä osista. Samoilla osilla voi jatkaa ohjelmointia työpajan jälkeenkin keksimällä lisää ominaisuuksia laitteelle ja valojen ohjaamiseen.
Kokoamiseen ja muihin käyttömahdollisuuksiin saa halutessaan apua ja vinkkejä erillisessä etänä toteutettavassa työpajassa. Näiden aikataulusta tiedotetaan ensimmäisen työpajan yhteydessä.

Peliohjelmointi

Peliohjelmoinnin työpajassa pääset ohjelmoimaan oman pelin. Ohjelmoimalla Pong-pelin opit perusteita pelisuunnittelun ja -kehityksen logiikasta, Python-ohjelmointikielestä ja ohjelmoinnissa hyödynnettävistä valmiskirjastoista, kuten Pygame, minkä johdosta kaikkea koodia ei tarvitse kirjoittaa itse.

Lähtötasovaatimuksia osallistumiseen ei ole, sillä työpajassa lähdetään liikkeelle perusteista. Python sopii hyvin ensimmäiseksi opittavaksi ohjelmointikieleksi, koska sen koodi on hyvin yksinkertaista ja minimalista. Pygamea hyödyntämällä peliin saa vaivattomasti hieman toiminnallisuutta, jota edistyneessä pelikehityksessä käytettävät pelimoottorit yleensä tarjoavat (fysiikkamoottori, grafiikka, animaatiot, äänet jne) ja samalla opitaan koodin toimintalogiikkaa.

Työpajan jälkeen voit jatkaa ohjelmointia ja oppimista Pythonin parissa. Mikäli olet erityisen kiinnostunut juuri peliohjelmoinnista niin Pythonin osaamisesta on hyötyä myös muiden peliohjelmoinnissa käytettävien kielien oppimisessa. Python antaa sinulle hyvät lähtökohdat esimerkiksi Unityn ja C#-kielen opettelun aloittamiseen.

Mobiiliohjelmointi

Mobiiliohjelmoinnin työpajassa pääset tutustumaan sovellusohjelmointiin käytännönläheisesti ohjelmoimalla Android-sovelluksen. Työpajassa ohjelmoidaan ajankohtainen korona-appi, joten ollaan huolellisia ja varotaan koronaa, jotta emme joudu sovelluksen tilastoihin mukaan!

Lähtötasovaatimuksia osallistumiseen ei ole, sillä työpajassa lähdetään liikkeelle perusteista.

Työpajan jälkeen voit jatkaa sovellusten kehittämistä ja ohjelmointia on helppo jatkaa kotona, sillä ohjelmointia varten tarvitset vain tietokoneen.

3D-suunnittelu

3D-suunnittelun työpajassa pääset opettelemaan 3D-mallintamisen perusteita. Työpaja havainnollistaa 3D-mallintamisen vahvuuden erilaisten osien ja systeemien testaamisessa eli prototyyppien luomisessa ennen fyysisen tuotteen valmistamista.

Työpajassa testaamme mallintamista suunnittelemalla yhdessä LEGO-osan, jonka kautta opit helposti 3D-mallintamisen hyödyllisimpiä työkaluja. Suunnittelun jälkeen käymme läpi miten valmiita osia voi käyttää lopullisen rakennelman tekemiseen.

Työpajaa varten ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta 3D-mallintamisesta, sillä työpajassa lähdetään liikkeelle perusteista.

Työpajan jälkeen kaikki halukkaat saavat postitse työpajassa itse suunnittelemansa, 3D-tulostimella tulostamamme osan tai rakennelman. Työpajassa luotu maksuton Fusion 360-käyttäjätili on voimassa vuoden, joten mallinnusta voi jatkaa työpajan jälkeenkin.

Varaa Remote Digilab -etätyöpaja

Pääset varaamaan etätyöpajan alla olevasta linkistä.

Jos varaamisesta tai työpajoista on kysyttävää, ota yhteyttä Toni Kyllöseen, 045 7831 5306 tai toni.kyllonen@buutti.com

Voit varata koulullesi etätyöpajan syys-lokakuulle alla olevasta linkistä.

Varaukset