Mobile Fab Lab

Mistä on kyse?

Mobile Fab Lab on Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan järjestämä kiertue, jonka Buutti Oy ja Fab Lab Oulu toteuttavat. Nuoret pääsevät työpajoissa toteuttamaan tekniikan projektin, joka sisältää ohjelmointia ja digitaalista valmistusta. Voit tutustua päivän kulkuun blogitekstissämme: https://buuttiedu.com/mobile-fab-lab-tutustuttaa-koululaiset-ohjelmointiin/

Ensi kertaa kiertueella mukana olevat koulut tekevät projektinaan yllä olevassa videossa kuvatun valaisimen.

Kouluilla, joilla olemme vierailleet jo aiemmilla kiertueilla, jatketaan innostuksen herättämistä valmistamalla ohjelmoitava LED-kello. Työpajassa (kesto 3h/ ryhmä) laserleikataan kellon runko, johon lisätään pieni ohjelmoitava mikrotietokone ja LED-valot. Työpajan jälkeen opiskelijat saavat kellon omakseen.

Yhden työpajan kesto 3h ja jokaisessa koulussa toteutetaan kaksi työpajaa eli yhteensä 2x 3h. Yhdeltä koululta pääsee siis mukaan 40 oppilasta, yhteen työpajaan mahtuu 20 oppilasta.

Kenelle työpaja sopii?

Työpaja sopii yläkoulu- ja lukioikäisille.

Ketkä pitävät työpajan?

Valdemar Laine ja Joonas Patana ovat päävastuussa työpajojen toteutuksesta. He ovat pitäneet Mobile Fab Lab-kiertueita aiemminkin, joten homma on hallussa.

Mitä hyötyä tästä on?

Mobile Fab Lab tuo nuorille konkreettiseksi opiskelun hyötyjä näyttämällä, mitä ohjelmointi ja digitaalinen valmistus tarkoittavat käytännössä. Tämä on monille ensimmäinen kosketus tekniikkaan, ja työpaja onkin muuttanut useiden nuorien uratavoitteita. Mobile Fab Lab motivoi nuoria opiskelemaan erityisesti matematiikkaa, fysiikkaa ja englantia. Nuoria kannustetaan opiskelemaan myös juuri niitä oppiaineita, joista he ovat itse kiinnostuneita.

Meille on tärkeää kannustaa myös tyttöjä havaitsemaan tekniikan alan monet mahdollisuudet ja ohjata heitä pohtimaan tekniikan alaa mahdollisena tulevaisuuden alanaan.

Mitä tämä vaatii opettajalta?

Työpaja ei maksa kouluille mitään. Työpajaa varten tarvitsemme sopivat tilat, eli kaksi luokkahuonetta. Katso tarkemmat ohjeet tästä.