Ohjelmointikerhosta oppia työelämään: Julian matka Android-devaajaksi Portugaliin

Kuinka päädyt Oulusta prosessitekniikan opinnoista Android-devaajaksi Portugaliin?

Julia Roukala aloitti Oulun yliopistossa prosessitekniikan opinnoilla, jotka perustuvat pitkälti kemiaan, fysiikkaan ja matematiikkaan. Vaikka Roukalaa  kiinnostikin prosessitekniikan tutkimuskohteet, eivät opinnot tuntuneet omilta. Haaveissa alkoi siintää alan vaihtaminen tietotekniikan puolelle. Uusia opintoja suunnitteleva ja uusien ratkaisujen luomisesta innostunut Roukala löysi kavereiden vihjeestä tiensä Buutin robotiikka- ja ohjelmointikerhoihin.

“Aluksi vähän pelotti lähteä mukaan kun alkutiedot olivat aikalailla nollissa, mutta Buutin kerhoissa oli aivan mahtava ohjaus” Roukala kertoo, “minut otettiin avosylin vastaan vaikka lähtötaso olikin matala”.

Roukala alkoi Taneli Salmen tavoin työstämään skeittilauta-projektia robotiikkakerhossa ja koodaamisesta kiinnostuneena osallistui myös ohjelmointikerhoon. Siellä hän alkoi Buuttilaisten avulla koodaamaan skeitti-projektiinsa liittyvää Android-applikaatiota. “Koodauksesta minulla oli pientä hajua, mutta lähinnä teorian tasolla” Roukala kertoo. Applikaatio-projekti jäi kuitenkin kesken, sillä uusi hankittu osaaminen ja muutama muu käänne vei Roukalan toiselle puolelle Eurooppaa.

Roukala oli harkinnut pitävänsä välivuoden opinnoista ennen alan vaihtoa, mutta toisaalta halusi kuitenkin edistää opintojaan jollain tapaa. Kiinnostus koodaukseen oli vain vahvistunut ja samaan aikaan Roukalaa innosti lähteä hetkeksi maailmalle.  Hän päätyi ratkaisuun, jossa yhdistyivät kaikki nämä elementit.

“Tyttöystäväni oli lähdössä vaihto-opiskelemaan Portugaliin ja omien suunnitelmieni ollessa auki ajattelin, että miksipä en lähtisi mukaan”. Tulevasta kotimaasta täytyi löytää tekemistä ja Roukala päätyikin työharjoitteluun paikalliseen yritykseen Android-kehittäjäksi. Nyt hän työskentelee kuuden muun devaajan kanssa tehtävänään rakentaa softaa Android tv:llä toimivaan viihdekeskukseen käyttäen Android Studiota.

“Ohjelman koodi on jaettu pätkiin, joista devaaja saa itse päättää minkä osan projektista kokee itselleen kiinnostavaksi ja omalle taitotasolleen soveltuvaksi”.

Työkulttuuri Portugalissa on varsin erilainen Suomeen verrattuna. “Työ- ja vapaa-aika sekoittuvat aika rennosti, saatamme viettää kolmen tunnin lounastaukoa ja tehdä sitten töitä yhdeksään asti illalla”. Sosiaalinen työkulttuuri näkyy ja kuuluu toimistolla. “Yksi päivä joku mainitsi surströmmingistä ja pian koko kehittäjäporukka kerääntyi puoleksi tunniksi katsomaan videoita aiheesta YouTubesta” Roukala kertoo työpaikkansa meiningistä, jossa on viihtynyt erinomaisesti. Mukavan työn lisäksi Portugalin kulttuuri ja erityisesti auttavaiset ihmiset ovat tehneet elämisen uudessa kotimaassa helpoksi ja mukavaksi.

Suomeen Roukala on palaamassa ensi kesänä ja tulevaisuudessa hän haluaa jatkaa tietotekniikan parissa. Buutin kerhotoiminnan hän kokee antavan hyvän mahdollisuuden lähteä alan urapolulle tai ihan vain harrastamaan.

“Ellen olisi kuullut Buutista ja FabLabista, en ehkä olisi juuri täällä töissä vaan ehkä vieläkin miettisin mistä lähteä liikkeelle”, Roukala pohtii “Buutti avaa ovia”.

Koska IT-alalla on valitettavan vähän naisia ja tekniikan ala on perinteisesti mielletty miehiseksi haluaa Roukala osaltaan rohkaista lisää naisia IT:n pariin.

“Kun oppii kirjoittamaan ja ymmärtämään koodia voi sillä rakentaa asioita, joita ihmiset käyttävät päivittäin. Koodin kirjoitus voi olla myös luovaa, kuten vaikka kuvataidekin”. Roukala suosittelee kaikille kokeilemista ja vaikka vain pyörähtämistä Buutin kerhoissa. “Siitä voi löytää uuden harrastuksen tai jotain muuta”. Hän onkin siitä itse hyvä esimerkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *