Mobile Fab Lab tutustuttaa koululaiset ohjelmointiin

Kun 80-luvulla syntyneiden sukupolvelta kysytään ensimmäisistä tietokonekokemuksista, hymy leviää monen kasvoille muistojen tulviessa mieleen. Monelle tuo ensikosketus tietoteniikkaan oli Commodore 64 tai Amigan huippujännittävät pelit. Joillakin ensimmäinen kokemus oli jokin varhaisista PC:stä, jotka alkuun tunnettiin nimillä 286, 386 ja 486. Lopulta Pentium-koneet mullistivat maailman siihen aikaan korkealla prosessoritehoilla.

Nuoremmille sukupolville voi olla vaikea ymmärtää, että vielä 25 vuotta sitten ei tietotekniikka ollut osa normaalia elämää. Nykyään laitteita opitaan käyttämään jo ennen kuin osataan kunnolla puhua. Ei ole kauaa siitä, kun kolmivuotias teki pahojaan leikkaamalla pöydän alla omia hiuksiaan ja piirtämällä tussilla seinään. Nykyään pahanteko on sitä, että mennään salaa katsomaan Tuntemtautumia (Youtube) ilman vanhemman lupaa. Kirjoitustaidotonkin lapsi kykenee kommunikoimaan perheenjäsenten kanssa pikaviestimien kautta lähettämällä ja vastaanottamalla ääniviestejä.

Aloitimme Mobile Fab Labit havainnollistaaksemme peruskouluikäisille, mitä käyttämämme tietotekniikan takana on. Työpajat järjestetään yhteistyössä Buutin, Oulun yliopiston ja Fab Lab Oulun kanssa. Ennen kuin laite tai ohjelmisto on valmis käytettäväksi, on tätä edeltänyt valmistus- ja ohjelmointiprosessi sekä suuri määrä testaamista tarvittavine muutostöineen. Mikäli laite tai ohjelmisto ei ole toiminut tavoitellulla tavalla, on palattu työpöydän ääreen ratkomaan ongelmia ja korjaamaan vikoja. Vain kokeilemalla ja erehtymällä on voitu saada tarvittava oppi, jolla saavutetaan tavoiteltu lopputulos. Ja juuri tätä Mobile Fab Lab opettaa.

Mobile Fab Labissa koululaiset pääsevät tutustumaan kahteen tärkeään tekniikan osa-alueeseen: ohjelmointiin ja digitaaliseen valmistukseen. Päivä alkaa ohjelmoinnin opastuksella, ja jokainen koululainen pääsee ohjelmoimaan omaa ledinauhaansa. Ledinauhoille tulee myös kotelo, joka tehdään paikan päällä muovilevystä. Levy leikataan laser-leikkurilla. Lisäksi koululaiset kuulevat tekniikan alan opiskelusta ja siellä työskentelystä.

Mitä taitoja tekniikan alalla menestyminen sitten vaatii? Matematiikan, fysiikan ja kemian opiskelusta on hyötyä. Itse ohjelmoinnissa on puolestaan kyse ongelmanratkaisusta ja asioiden järjestämisestä. Kukaan ei tee ohjelmointia enää bitti kerrallaan, vaan ongelmat muutetaan kysymyksiksi, joihin voi vastata yksinkertaisimmillaan kyllä tai ei. Pienet ja helpot muutokset/asetukset ratkaisevat, toimiiko ohjelmisto, joten moni pelkää aivan turhaan ryhtyä kokeilemaan koodaamista kuvitellessaan, että eteen aukeaa näyttö täyteen käsittämättömiä kirjaimia ja numeroita.

Työpajassa opetetaan myös ohjelmoinnin työtapoja. Perinteisesti koulu asettaa nuoret ihmiset kilpailuasetelmaan, jossa onnistuminen arvioidaan numeroilla ja paras numero voittaa. Mobile Fab Labissa ei sen sijaan kilvoitella toisia vastaan, vaan puhalletaan yhteen hiileen. Aluksi käydään läpi, miten ohjelmointiprosessi käynnistetään ja sen jälkeen opiskelijat päästetään työskentelemään. Osa ymmärtää nopeasti, miten tavoiteltuun lopputulokseen päästään ja edistyneille opetetaan, miten tarvittavia muutoksia voidaan tehdä. Tämän jälkeen pidemmälle ehtineet ohjataan auttamaan muita ja hetken kuluttua 20 hengen ryhmässä käydään jo innostunutta keskustelua animaatioista ja koodista. Yhteistyö on edellytys etenemiselle ja mitä enemmän yhteistyötä tehdään, sitä pidemmälle tunnin aikana päästään.

Monella koululaisella ei ole pääsyä välineisiin, joilla koodausharrastuksen voisi aloittaa. Siksi jokainen osallistuja saa mukaansa Mobile Fab Labissa käytetyt materiaalit. Kitti sisältää mikrokontrollin, ledinauhan ja ohjeet, miten välineitä pääsee käyttämään kotikoneella. Lisäksi mukaan tulee laser-leikkurilla tehty kotelo ledinauhalle. Näin annamme aiheesta kiinnostuneille mahdollisuuden ottaa ensimmäisiä askeleita koodarina. Nuorena alkanut harrastuneisuus on yleistä niillä, jotka ovat menestyneet myöhemmässä elämässä ohjelmoinnin parissa. Mobile Fab Lab on saanut loistavaa palautetta, ja useat nuoret sanovatkin harkitsevansa nyt tekniikan alaa kiertueen ansiosta.

Pysyt ajan tasalla Buutin koulutuksista ja uutisista tilaamalla uutiskirjeemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.