“Miksen hakisi, eihän siinä mitään menetä” – Caritan tarina

Ravintola-alalta ohjelmoinnin pariin

Restonomin tutkinnon suorittanut Carita oli työskennellyt ravintola-alalla kymmenisen vuotta. Seisomatyö alkoi tuntua puuduttavalta, ja jatkuvasti vaihtelevat työajat alkoivat hiljalleen tympiä. Alanvaihto ja uuden ammatin opiskeleminen olivat käyneet jo mielessä, mutta kiinnostus nousi huolella, kun hän kuuli IT-alalla vallitsevasta osaajapulasta. “Luin jostakin, että alalla oli pulaa työntekijöistä, ja palkatkin kuulosti ihan mukavilta. Ajattelin, että miksi ei”. Carita aloitti tietotekniikan opinnot ammattikorkeakoulussa Kuopiossa, suorittaen samalla kursseja myös avoimen yliopiston puolella töidensä ohessa. Tätä kautta kokemusta karttui esimerkiksi java- sekä C#-ohjelmoinnista.

Keväällä 2021 Carita päätti muuttaa Ouluun uuden työpaikan perässä. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun hän törmäsi koulutuksia katsellessaan CodeMatch Academyyn. Uudesta työpaikasta huolimatta alanvaihto tuntui edelleen kiinnostavalta vaihtoehdolta, ja CodeMatch Academy vaikutti sopivalta seuraavalta askeleelta kohti IT-alalla työskentelyä. “Innostuin, ja ajattelin, että miksen hakisi, eihän siinä mitään menetä.” Carita haki mukaan, ja pian Oulussa häntä odottanut työpaikka saikin jäädä. 

Koodarin tehotreeni

IT-alan osaajapulan ratkaisemiseksi Suomessa on järjestetty lukuisia koulutuksia ja valmennuksia. CodeMatch Academyn kouluttajista Johannes ja Heli kertovat valmennuksen eroavan kuitenkin huomattavan paljon muista vastaavista kursseista. “CodeMatch Academy on siinä mielessä uudenlainen konsepti, että osallistujille annetaan hyvin aikaa perehtyä juuri niihin asioihin, mitkä heitä itseään kiinnostaa”, kertoo Johannes. “Ketään ei ole pakotettu opiskelemaan mitään, vaan kaikki päättävät itse mihin haluavat perehtyä”, jatkaa Heli. 

Puolen vuoden valmennusjakson päätteeksi osallistujilla on vähintään junior-tason ohjelmistokehittäjän taidot. Valmennuksen jälkeen osallistujat pääsevät työskentelemään joko Buutilla tai jollakin Buutin asiakkaista. Tätä kautta CodeMatch Academyn osallistujat saavat myös konkreettista työkokemusta, josta on apua niin töitä hakiessa kuin myös työelämässä.

Hyvät eväät työelämään

Carita on CodeMatch Academyllä osallistunut esimerkiksi Habit Tracker -sovelluksen kehittämiseen. Habit Tracker on sovellus, joka on suunniteltu auttamaan käyttäjäänsä elämäntapamuutoksissa. Käyttäjä voi asettaa itselleen tavoitteita, joiden saavuttamisesta sovellus auttaa pitämään kirjaa. Projektien parissa kokemusta on karttunut niin Front End kuin myös Back End puolelta, muun muassa C#:n ja Reactin käytöstä. Jatkossa Caritan olisi kuitenkin tarkoitus siirtyä kokonaan Front End-kehityksen pariin, eli luomaan projektien käyttöliittymiä ja visuaalista ilmettä. 

Palaute Buutin koulutuksista on ollut erittäin positiivista. Kysyimme myös Caritalta, mitä hän on ollut mieltä ajastaan CodeMatch Academyssä. “Olen tykännyt! Kouluttajat ovat aina läsnä, ja tosi osaavia ja avuliaita. Täällä osataan myös neuvoa tarpeeksi ja patistaa eteenpäin, jos hommat näyttävät seisovan paikallaan”, hän vastaa. “Koko porukka ja ryhmätyöskentely on ollut myös mukavaa. Muiden tekemisestä voi oppia todella paljon. Aluksi olin kyllä ihan kauhuissani, että ‘whaat, kaikki muut näkee mun koodin’, mutta ei ne sitä sitten tuominnutkaan.” 

Osallistujien lisäksi kouluttajat ovat kokeneet perinteisestä poikkeavan valmennusmallin toimivaksi.  “On ollut hienoa nähdä, miten motivoitunut porukka meillä on”, Johannes kommentoi. Heli on asiasta samaa mieltä. “Toinen asia on osaamisen taso. Tällä kurssilla se on ollut alusta asti tosi korkea”, hän kertoo.

Tulevaisuudessa Carita kertoo suunnittelevansa tietotekniikan opintojensa jatkamista yliopistolla. Ihan ensimmäisenä listalla on kuitenkin hyvän työpaikan löytäminen, minkä kanssa CodeMatch Academystä saatu kokemus on varmasti hyödyksi. Puolen vuoden työkokemuksen ja uusien taitojen lisäksi käteen jää myös valmennuksen aikana kehitetty ohjelmistoprojekti, joka on hyvä referenssi työnhakuprosesseissa. Kannattaa siis hakea mukaan koulutuksiimme – menettää voit korkeintaan hermosi koodia debuggaillessa.

Haku Buutin Trainee Academy -ohjelmointikoulutukseen on avoinna 30.9. asti: https://buuttiedu.com/tyonhakijalle/trainee-academy/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.