Lisävoimaa Exoskeletonilla – robotiikkakerhon uusin aluevaltaus

Aiemmin syksyllä esittelimme Buutin blogissa Taneli Salmen robotiikkakerhossa toteuttaman skeittilautaprojektin. Sittemmin mies on jatkanut harrastustaan Buutin kerhossa ja ollut mukana starttaamassa uutta Exoskeleton-projektia. Tähän juttuun haastattelimme Tanelin lisäksi Ville Paanasta, joka on myös ollut aktiivisesti projektissa mukana.

Myös Ville on aina kaikenlaisesta rakentelusta innostunut sähkötekniikan opiskelija. Aiemmin Ville oli keskittynyt audiopuolen ratkaisuihin ja toteuttanut esimerkiksi kitarapedaaleja. Aloitettuaan opintonsa Oulun yliopistossa harrastaminen jäi hetkeksi tauolle, mutta Buutin ja Fab Labin myötä Ville löysi tiensä takaisin harrastuksen pariin.

Buutin Jani Lehtovirran alkaessa keväällä 2017 keräämään tiimiä seuraavaan projektiinsa, joka tulisi eroamaan miehen aiemmista robottipukuprojekteista olennaisesti, lähtivät Ville ja Taneli molemmat empimättä mukaan. Tällä hetkellä Exoskeleton-tiimissä on noin 15 jäsentä.

Mikä ihmeen Exoskeleton?

“Exoskeleton jakautuu kolmeen alueeseen: ihmisen kuntoa parantavaan, kuntoa palauttavaan ja ihmistä suojaavaan vaikutukseen”, Paananen kertoo, “tähän mennessä olemme keskittyneet projektissa ensimmäiseen ja kolmanteen osa-alueeseen”.

Exoskeletonilla tarkoitetaan siis käytännössä erilaisilla tekniikoilla ja teknologioilla toteutettuja ratkaisuja, joilla voidaan parantaa käyttäjän fyysistä suorituskykyä. Janin aiemmista robottipukuprojekteista eroten Exoskeleton-projektissa on tarkoitus toteuttaa myös suoraan kaupallistettavia ratkaisuja. 

“Viime aikoina minua on alkanut kiinnostaa erityisesti tuote- ja palvelusuunnittelu ja Exoskeleton-projektissa minua kiinnostaakin sen kaupalliset mahdollisuudet”, Ville kertoo. Myös Taneli halusi oppia lisää tuotteistamisesta ja kaupallistamisesta ja miehet ovatkin kuluneen syksyn aikana keskittyneet tutkimaan liiketoimintamahdollisuuksia Exoskeletonin ympäriltä.

Ratkaisuja todellisiin ongelmiin

Tiimi on syksyn aikana saanut sparrausta ja neuvoja projektin edistämiseen yrittäjyyskeskus Business Kitcheniltä, jossa he osallistuivat esimerkiksi 3-päiväiseen Venture Research Challengeen. VRC:ssä tiimin tavoitteena oli ideoida fyysiseen suorituskykyyn liittyviä ongelmia, joita ratkaista exoskeletonin avulla. Tiimi myös sijoittui kolmanneksi Business Kitchenillä järjestetyssä Kick Start- kilpailussa, jossa pitchattiin erilaisia liiketoimintaideoita. Lisäksi he ovat kontaktoineet yrityksiä ja saaneetkin jo yhden validoidun ongelman rakennusalalta ratkaistavakseen.

Rakennusalalla haastavat työasennot aiheuttavat erityisesti polviongelmia, kun töitä tehdään kyykyssä tai maassa polvien varassa. Polvet joutuvat rasitukselle työntekijöiden joutuessa kyykistymään ja nousemaan takaisin ylös lukuisia kertoja päivässä. Projektissa onkin lähdetty pohtimaan erilaisia ratkaisuja juuri näihin ongelmiin ja erilaisia luonnoksia mahdollisista ratkaisuista on syntynyt useampia.

Myös ensimmäinen alustava prototyyppi on jo rakennettu ja lisää on tarkoitus kehittää.

“Tällä hetkellä tietääksemme ainoa ratkaisu polvien rasitukseen on housuihin laitettava styroksinen tai muovinen pehmuste” Taneli ja Ville kertovat “mutta meidän tarkoituksemme on kehittää ratkaisu, joka myös avustaa ylösnousemisessa, jolloin polvien kuormitus vähenee”.

Tiimin tekemän tutkimuksen mukaan toimivalla ratkaisulla voitaisiin tuoda työnantajille merkittäviä säästöjä polvi-ongelmiin liittyvien sairauspoissaolojen vähentyessä.

Ensimmäinen prototyyppi

Tiimityöllä eteenpäin

Taneli ja Ville ovat keskittyneet projektissa kehittämään kaupallistettavia ratkaisuja, mutta Exoskeleton-tiimissä on tarkoitus kehitellä myös robottipuvuista tuttuja show-elementtejä.

“Tavoitteemme on pystyä yhdistämään sekä show että kaupallinen puoli, jotta resurssit tulee käytettyä tehokkaasti”, miehet toteavat “tottakai myös rahoituksen saaminen vauhdittaisi projektin etenemistä.”

Seuraavaksi vuorossa on useiden prototyyppien rakentamista ja testaamista, jotta nähdään nopeasti mikä toimii ja mikä ei. Jos tiimi on lähellekään niin innostunut kuin viime vuotisessa Teraleon-projektissa, voidaan uusia ratkaisuja odottaa nopeastikin.

Kiinnostuitko Exoskeletonista? Ole yhteydessä Taneliin (taneli.salmi@student.oulu.fi), Villeen (ville.paananen@student.oulu.fi) tai Janiin (jani.lehtovirta@buutti.com) ja kysy lisää! .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *