Oulun yliopiston Tellus Innovation Arenalla on esillä 3 robottipukua, sininen Iron Man, punakultainen Iron Woman, sekä yli 3 metriä korkea, näyttävä Teraleon. Näiden kolmen (sekä yhteensä viiden muun) robottipuvun takana on Buutin robotiikkakerhon vastuukouluttaja ja yksi Buutin perustajista, Jani Lehtovirta. Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa naamion taakse piiloutuva Jani on sen verran mystinen hahmo, että halusimme jakaa hänen tarinansa myös Buutin blogissa.
Ensimmäiset merkit Janin kiinnostuksesta robotiikkaan olivat havaittavissa jo Janin ollessa viisi, kun hän päätti rakentaa pahvista ja teipistä pikkuveljensä päälle lähinnä pakkopaitaa muistuttavan puvun. Kaikenlaisesta rakentelusta innostunut Jani päätyi peruskoulun jälkeen suorittamaan rakennusalan ja lukion kaksoistutkintoa.
Kaksoistutkinnon aikana Jani rakensi ensimmäiset robottipukunsa, molemmat lukion penkkareihin, joita hän vietti kaksoistutkinnon ansiosta kahteen kertaan. Ensimmäinen puku koostui foliosta ja pakkausteipistä, painokytkimistä kengissä ja ledivaloista polvissa. Polvien valot vilkkuivat askelten tahtiin. Toisiin penkkareihin rakennettu puku oli jo kehittyneempi Iron Man -puku, joka tuotti ääntä liikkeiden mukaan.
Rakennusalan opintojen aikana ja omien robottiprojektien myötä Janin kiinnostus heräsi elektroniikkaa kohtaan.
”Halusin laajentaa osaamistani ja tehdä moniulotteisia juttuja”, Jani kertoo valinnastaan hakeutua sähkötekniikan jatko-opintoihin ”Elektroniikassa ja robotiikassa minua on aina kiinnostanut tehdä jotain siistiä ja näyttävää”.
Alan opinnoista potkua harrastukselle
Sähkötekniikan opinnot aloitettuaan Jani tiesi tulleensa oikeaan paikkaan. Opinnot olivat mielenkiintoisia ja haastavia. Parin vuoden päästä Jani huomasi haluavansa laajentaa oppimistaan kurssien ulkopuolelle ja jatkoi harrastustaan robottipukujen parissa. Syntyi sininen Iron Man ja Janin avovaimon Lauran tullessa mukaan kuvioihin, rakensi Jani hänelle punakultaisen Iron Woman -puvun. Myös pikkuveljelle tehtiin penkkaripuku. 2014 syntyi ensimmäinen Transformer-puku, Grimlock, joka oli ensimmäinen ohjelmoitu puku. Näyttävä puku muuntautuu T-Rexiksi Janin kallistaessa itseään eteenpäin puku päällä. (ks. Ilta-Lehden video Grimlockista täältä.)
”Olen aina halunnut tehdä isompaa, parempaa ja näyttävämpää”, Jani kertoo ”Puvut ovat kehittyneet vuosien varrella”.
Grimlockin jälkeen Jani rakensi Brox -puvun, joka ei kenties saanut Grimlockia vastaavaa näkyvyyttä, mutta johon mies itse oli varsin tyytyväinen. Broxia ja myöhempiä pukuja varten Jani kehitti pikapuettavan rungon, joka mahdollistaa puvun pukemisen 15 sekunnissa 20 minuutin sijaan (ks. Ilta-Sanomien uutinen täältä.). Näiden pukujen jälkeen Jani alkoi työstää tähänastisen uransa suurinta projektia, jonka lopputulos 3,1 metrinen Teraleon-robotti viimeistään toi miehen laajemman yleisön tietoon.
Giganttinen Teraleon-projekti
Teraleon on ollut Janin itsensä mukaan miehen tähänastisen uran mittavin oppimisprosessi ja isoin näyttö miehen osaamisesta. Projektia varten Jani keräsi opiskelukavereistaan 20 henkilön tiimin, joka alkoi projektin kimppuun vuoden 2016 alussa. Alunperin parin vuoden mittaiseksi suunnitellun projektin aikataulu typistyi puoleen Janin saadessa projektilleen Yle Folkilta rahoituksen, jonka ehtona oli projektin loppuun saattaminen vuodessa. Rahoitusta projektille tuli myös Oulun yliopistolta ja tukea saatiin myös TEK:ltä, joka sponsoroi projektiryhmälle pitsat porukan työstäessä projektia viikonloppuisin FabLabilla. Ensimmäinen puoli vuotta projekti sujuikin mukavasti, kunnes aikataulun tuomat paineet alkoivat realisoitua. Viimeinen puoli vuotta Teraleon-projektista olikin kovaa työtä.
”Viimeiset kaksi viikkoa Dan (Ackers) ja Joonas (Patana) koodasivat kirjaimellisesti yötä päivää”, Jani muistelee projektiryhmänsä venymistä ”Viikko ennen deadlinea Danin kone kärähti sen ollessa yhdistettynä robottiin ja robotin sisäinen tietokone kärähti myös”.
Vastoinkäymisiä riitti viime metreille saakka, mutta projekti saatiin kuin saatiinkin määräajassa valmiiksi. Teraleon julkistettiin Oulun yliopistolla vuosittaisessa rekrytointitapahtuma Pestipäivässä 2017. (ks. Helsingin Sanomien artikkeli Teraleonista täältä.)
Osaamisen jakamista ja hyppy yritystoimintaan
Myös media on ollut kiinnostunut Janin projekteista ja hänestä on kirjoitettu useasti vuosien varrella. Harrasteprojektit ovat kantaneet myös siinä mielessä hedelmää, että Jani on saanut jonkin verran esiintymis- ja työtarjouksia saavutetun medianäkyvyyden kautta. Pukutilauksia on tullut ulkomaita myöten jonkin verran, mutta tilauksien toteuttamisen sijaan Jani on aina halunnut jakaa osaamistaan ja auttaa muita toteuttamaan vastaavia projekteja itse. Hän onkin jakanut osaamistaan oman Youtube- kanavansa videoiden kautta.
”Halusin opettaa muillekin juttuja, joita olen oppinut projektieni kautta” Jani kertoo ”Kun Dan pyysi mukaan Buuttiin, en epäröinyt, sillä myös yrittäjyys on kiinnostanut aina”. Buutin kautta Jani kokee saaneensa eräänlaisen mielenrauhan – hän saa jakaa osaamistaan kerhossa ja olla mukana uuden liiketoiminnan kehittämisessä.
”Robotiikkakerhon vetämisessä parasta on päästä näkemään osallistujien oppiminen ja innostuminen omien projektiensa äärellä”, Jani kertoo ”Yliopiston opinnoissa minulle on tullut tunne että asioita voisi opettaa myös eri tavalla, ja Buutissa pääsen tekemään juuri sitä”.
Lue lisää Janista ja robottipuvuista:
Sinisestä Iron Man puvusta voit lukea Kalevasta.
Grimlockista Ilta-Sanomista ja Ilta-Lehdestä.
Broxista Ylen uutisesta, TEK:n julkaisusta tai Ilta-Sanomista.
Teraleonista Kalevasta täältä tai täältä, Ylen uutisesta ja Helsingin Sanomista.
Seuraa Jania Youtubessa, Instagramissa ja Facebookissa.