Koulutus käyntiin
Huhtikuussa 2021 ilmestyi Buutin toimistolle puhelias partasuu. Buutin ensimmäinen CodeMatch Academy oli aluillaan, ja Asko Mattila oli valittu mukaan 120 hakijan joukosta. Aiempaa kokemusta hänellä oli ammattikorkeakoulun kursseilta, mutta siellä ei kuitenkaan oltu syvennytty tarkemmin mihinkään ohjelmoinnin alueeseen. Asko oli ollut siis jumissa koulutuksen ja työelämän välissä.
Asko etsi itselleen pöydän Buutin toimistolta, viritti läppärin kuntoon ja aloitti academylaisten kanssa puolen vuoden koulutusjakson. Alun perin hän ajatteli suorittaa koulutuksen pääasiassa etänä, mutta tavattuaan muut academyn osallistujat Asko jäi toimistolle. Porukka onkin viihtynyt keskenään oikein hyvin.
Koulutuksen runkona toimi Buutin kouluttajien laatima henkilökohtainen opintosuunnitelma HOPS, jonka perusteella Asko keskittyi syventämään osaamistaan Full Stack -ohjelmoinnista. Kielenä olivat TypeScript, jota tuettiin Dockerin ja Gitin harjoittelulla.
Tavattuaan muut Academylaiset Asko päättikin jäädä koulutuksen ajaksi toimistolle heidän kanssaan.
Projektia etsimässä
Samaan aikaan ohjelmointivalmennuksen kanssa alkoi Askon työpaikan etsintä. Buutin liiketoimintapäällikkö Lassi Kaisto etsi Academylaisille linjat kuumina työpaikkaa syksyksi. Pystyttäisiinkö lupaus varmasta työpaikasta pitämään? Lassi muistelee: ”Academyn opiskelijat oli helpohko myydä asiakkaille, koska koulutus varmisti hyvän osaamisen ohjelmistokehityksessä.” Lassin haaviin osuikin yksi finanssialan huippuyrityksistä.
Finanssialan asiakas etsi joukkoonsa kokonaista tiimillistä osaavia web-kehittäjiä. Tarvetta oli kolmelle juniorille ja kahdelle kokeneemmalle tekijälle Oulussa. Lassi laittoi hihat heilumaan Buutin rekrytiimin kanssa. Pian viisi kehittäjää oli löytynyt: kolme CodeMatch Academysta ja kaksi kokeneempaa tekijää. Tässä vaiheessa Askon HOPSia päivitettiin vastaamaan asiakkaan tarpeita. TypeScriptin sijaan alettiin keskittyä Javaan ja muihin asiakkaan käyttämiin teknologioihin. Pian alkaisivat kunnon hommat.
Työt alkavat
CodeMatch Academysta pääsee mukaan Buutin junioreille suunnattuun rekrytointipalveluun, sekin nimeltään CodeMatch. Palvelun päällimmäisenä tarkoituksena on yhdistää osaavat tekijät heitä etsiviin yrityksiin. Lopussa odottaa käytännössä aina rekrytoituminen asiakasyritykseen. Asko on siis vielä Buutin työntekijä asiakkaan projektissa, mutta pian hänestä voi tulla finanssialan asiakkaan oma kehittäjä.
Itse projekti on keskittynyt Javan Back End -kehitykseen. Buutin tiimin pääroolina on ollut asiakkaan ohjelmistokehityksen tukeminen ja toimintatapojen kehittäminen. He ovat kehittäneet eri järjestelmien mikropalveluja, poistaneet teknistä velkaa ja tehneet teknistä tutkimusta. Mukana on ollut myös tuotannon ongelmien seurantaa ja tietoturva-asioita. Ohjelmointikielistä ovat käytössä olleet pääasiassa Java ja Groovy, muista teknologioista OpenShift, Dynatrace, Jira, Confluence ja Docker.
Keväällä 2022 tiimi on työskennellyt yhdessä reippaan puoli vuotta. Tiimihengestä on saatu oikein hyvä, vaikka Buutin tiimin lisäksi kollegoita onkin eri puolella Suomea. Ensimmäinen isompi projekti on saatu päätökseen, ja alulla on useita uusia. Asko kokee kehittyneensä ohjelmistoammattilaisena: ”Teknistä tuntemusta on varmasti karttunut, ja olen oppinut etsimään tietoa. Tärkeämpänä olen oppinut kysymään, kuuntelemaan ja vaihtamaan ajatuksia työkavereiden kanssa.”
”Tärkeimpänä olen oppinut kysymään, kuuntelemaan ja vaihtamaan ajatuksia työkavereiden kanssa” – Asko
Käy kurkkaamassa, millaisia koulutuksia meillä on alkamassa juuri nyt: https://buuttiedu.com/tyonhakijalle/ohjelmointikoulutukset/