BuutCampin kautta web-kehittäjäksi: Artun tarina

Artulla menee mukavasti. Hän on nyt ollut töissä Temployerilla kolme kuukautta, ja päivät kuluvat Reactilla ja Pythonilla koodaten. Työn alla on käyttöliittymän päivitys Temployerin omaan vuorojenvälityspalveluun Sijaiset.fi. Arttu kuvailee työtään: ”Olen tykännyt. Teknologiat ovat mielenkiintoisia, työkaverit mukavia ja palkka hyvä.” Mennään aluksi kuitenkin ajassa taaksepäin ja katsotaan miten, tilanteeseen oikein päädyttiin.

Ohjelmointi ei ole aina ollut Artun juttu. Ensimmäiset kokemukset koodauksesta ovat peruskouluajoilta, mutta uravalintana hän ei vielä sitä nähnyt. Ensimmäiset askeleet alan suuntaan tulivat opiskellessa Oulun ammattikorkeakoulussa ja Oulun yliopistossa Tietojenkäsittelytieteitä. Silloin painotus oli digitaalisessa mediassa ja tietojärjestelmissä, eikä valinnaisista ohjelmointikursseista moni tarttunut vielä lautaselle.

Uravalintana Arttu ei vielä ohjelmointia nähnyt.

Ratkaiseva kipinä ohjelmointiuran aloittamiseen tulikin vasta opintojen jälkeen. Arttu halusi yhdistää Designin ohjelmointiin ja onkin tehnyt  jo opintojen aikana vapaa-ajallaan nettisivuja. Harjoittelupaikka oululaisessa mainostoimistossa konkretisoi näkemystä ja Arttu kasvatti osaamistaan myös lisäkoulutuksen kautta. Vielä yksi askel kuitenkin puuttui.

BuutCamp-koulutus osoittautui ratkaisevaksi linkiksi. Arttu kuuli koulutuksesta alun perin Buutin Mikko Koistiselta ja innostui tutustumaan kurssin opetussuunnitelmaan. Hän piti siitä, miten ajankohtaiseen React-teknologiaan pureuduttiin koulutuksessa kunnolla. Arttu laittoi hakemusta tulemaan, ja pian istuikin jo Miro Ruopsan ja Rene Oroszin opetuksessa. Kurssi aloitettiin JavaScriptin perusteista ja syventyi myöhemmin tarkemmin Reactiin. ”Kurssin opetus oli hyvää, ja asioissa edettiin sopivaan tahtiin,” Arttu kuvailee kokemuksiaan. 

”Kurssin opetus oli hyvää, ja asioissa edettiin sopivaan tahtiin.”

BuutCampin lopuksi luotiin Reactilla harjoitusprojekti. Arttu alkoi kehittää web-pohjaista karaokesovellusta. Sovellus valitsee YouTubesta karaokekappaleita laulettavaksi esimerkiksi bändin tai genren perusteella. Musiikkia harrastava Arttu kehittää sovellusta edelleen silloin tällöin. Hän aikoo ottaa sovelluksen kotikäyttöön, mutta siitä on Artulle ollut muutakin hyötyä: ”Olen käyttänyt projektia työnhaun apuna.”

BuutCampin opeista oli ilmeisesti hyötyä, sillä Arttu sai koulutuksen lopuksi harjoittelupaikan GrainSenseltä. Siellä hän pääsi tekemään mieluisia tehtäviä web-suunnittelun, graafisen suunnittelun ja JavaScriptin kanssa. Harjoittelu vaihtui pian työsopimukseksi, ja Arttu vietti kevään 2020 GrainSensen hommissa.

GrainSensellä Arttu pääsi tekemään web-suunnittelua, graafista suunnittelua ja JavaScript-kehitystä.

Kesällä 2020 oli kuitenkin aika kääntää uusi sivu työelämässä, ja Arttu haki Temployerille töihin. Suunnitelmissa on tällä tiellä jatkaminen, ja osaamisen syventäminen Full Stack -kehityksessä. Alun perin alalla kiinnostanut Design pysyy kuitenkin mukana, ja työhön kuuluukin UI/UX-kehitystä webin puolella. Töiden ulkopuolella tähtäimessä olisi bändihommien jatkaminen, jota BuutCampissa tehty karaokeprojekti voikin osaltaan auttaa. Laulutaitoja koulutuksessa ei kuitenkaan opetettu, ne pitää hankkia itse.